zuraidah's FotoPage

By: zuraidah mohdyatim

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  [4]  5  >  >>]    [Archive]
Wednesday, 12-Nov-2008 09:38 Email | Share | | Bookmark
PAINTING MY DREAMS WITH COLOURS - PART 2

antique windows@isa hotel,rome,italy
beautiful garden setting at rooftop,rome
big, comfy day bed at the rooftop facing the garden@rome
View all 9 photos...
Part 2, ni masih citer pasal kesukaan mama i.e interior design dan all things nice,semua gambar kat sini adalah idea2 yang mama dapat masa travel


Monday, 10-Nov-2008 08:06 Email | Share | | Bookmark
PAINTING MY DREAM WITH COLOURS

pagar buruk kecik kat vienna yg mama suka
sofa panjang merah menyala yang cantik
beautiful wrought iron grille in vienna
View all 4 photos...
Entry ni khas untuk mama dan sesiapa yang berkongsi minat interior design dengan mama.Susah sangat nak upload gambar kat FP ni..setakat mama menulis ni..cuma 2 gambar yang masuk..kalau boleh masuk lagi nanti tambah lagi

Papa and mama now sedang melakar impian membina tempat yang boleh dipanggil "home sweet home" for Tia and Mia..memang dari dulu mama mengimpikan sebuah tempat tinggal yang 'warm,friendly" ..mama suka setiap sudut connected with outdoor, mama tak suka tempat yang luas sangat,suka place with warm nooks and corners, suka outdoor dining yang luas sebab mama suka alfresco dining.Mama suka 'fireplace" walaupun tak sesuai kat m'sia ni, suka mexican tiles, suka french cottage kitchen, suka antique terracotta..mama suka tangga garden yang besar yang menghubungkan dapur dan garden..tangga tu mesti luas boleh duduk dan atur potted plant di setiap anak tangga.Mama suka pot putih yang besar boleh tanam ivy didalamnya. Mama nak dapur yang boleh breakfast kat"diners corner"..suka ada laundry area yang khas boleh atur rattan basket kat atas rak dan maid boleh buat ironing di laundry area..mama suka sambil breakfast boleh tengok garden di luar. Mama nak buat outdoor dining yang boleh buat b b q dan lepak2 kat situ..mama nak satu meja kayu yang old and huge kat outdoor dining tu..yang boleh letak bunga liar dalam vase.. bila nak formal dining mama boleh hampar red and white chequered kat ats meja..letak toast dalam basket dan fruits..tia and mia boleh duduk tunggu mama bakar pizza kat outdoor oven..papa boleh fiddle dengan pc kat dapur..while waiting for mama to brew his coffee..uwan boleh duduk kat rocking chair putih bila hujan mengadap fireplace sambil tunggu mama bakar jagung..wahh besar betul cita2..hmm..harapan mama biar jadi kenyataan.

So sebab minat terhadap id yang mendalam..mama ada beratus magazines tiap malam baca bila travel pulak papa penat mama suruh ambik gambar grille la,pintu la,tingkap la,garden bench la..mama suka tengok semua tu. So kat entry ni mama letak few gambar berkenaan yang mama berkenan..ada dari Vienna,venice ,Rome,Florence and London..itupun kalau dapat upload ler
kalau one day mama dah tak payah kerja office ni, mama nak pursue lah minat ni..mama nak share tips and experience on how to decorate your kitchen without spending too much..how to prepare good and hearty breakfast for working mum in the morning, how to update your wardbrobe by changing only one item..how to enjoy weekend without spending too much.. hmm best kalau dapat buat program macam tu.. and oneday mama nak relax by the beach with 2 curly girls running in white dress and straw hats while mama sit with paint and brush in front of canvas..one day mama wish..we can walk hand in hand at all the places yang mama dan papa dah pernah pergi. But for now, one thing yang mama really look forward to is to cramp together on a sofa with all holding mugs of hot chocolate and cover our feets with blanket..we hug, we kiss, we tumble, we tickle and we laugh..then mama reads.."Goldilocks and the 3 bears" Bestkan



Wednesday, 5-Nov-2008 01:48 Email | Share | | Bookmark
FABULOUS WEEKEND.

mama,me..peekabooo
yeyyy..poppa and me..
tia enjoying herself
View all 15 photos...
The Park Story.

We had a fabulous and wonderful weekend last week..not much money spent but it was moment fulled with joy and love.Dah lama dah mama and papa tak bawak Tia and Mia pergi their favourite park in Kelana Jaya, since before puasa..so last saturday morning we took both there but before that we stopped at MC D, bought Pancakes set for the girls,big breakfast for papa and porridge for uwan. Both love the pancakes with butter and syrup. Sampai jer at the park both girls pun hidupkan engine and start lah roaming a round and round and round..non stop, not even a minute..mama tak jadi la nak jogging..sebab peluh pun dah meleleh sebaldi kejar dia..banyaknya energy..they are very active, full with laughter,joy and happiness. .

The Shichida Story.

4pm..we get the girls ready to Shichida Class..both were excited and can't wait to go into the car. sampai class dah tepat pukul 4.10 so kita proceed masuk dalam class..this week both were very very active..mulut and badan sama tak berhenti..as usual class start with greeting,hugging mama,papa and shake hand with Teacher. Both dah pandai buat'catching the good energy'.This week they belajar foreign languages through song i.e mandarin and spanish..both responded very well to the esp games too and boleh teka most of the games correct. The funny part bila teacher played a new song called "Goodnite" ..before teacher can say 'do not fall asleep" both dah pretend tidur kat atas meja..meaning they understand the words "goodnite'="sleeping"..bila habis lagu both bangun and ketawa.. .The ESP games taught by the class is really good, the teacher will show to the children a picture, chidren would have to look at it quickly..teacher will say "cik cak" meaning..taking photo..so that the children can register the image in their mind..after that teacher will bring out two pictures which are very similar to each other and bring to each child,then ask them to point out which picture was shown earlier..it amazes mama because children will think a minute and point to one of the picture.. sometime they got it right sometimes wrong..but the most important thing is : they understand the instructions and what is going on. The method practised in Shichida Class was practised by the Japanese Pilot long,long time ago during the WAR when they can't see much while flying the jet and they had to use their telegarphic memory and their sixth sense in making decision.Shichida has different method in teaching the children to count,read etc..sebab semua class kat Shichida are small i.e only 5 or 6 children are allowed in one class-the teacher can really follow the children progress, made individual report every week and will grant the children with reward stamp if they did well or at least paid attention in the class.Tia as uasual always looking forward to "Giant Abacus' session- counting with giant abacus, while Mia always enjoyed the songs..siap buat head banging lagi. .There are 5 children in the Class- apart from Tia and Mia, they are Ethan,Henry and Iyut,Ethan is a very smart boy at the age of 1 year plus, he can point correctly to each pictures and when the teacher asked him to guess number beyond the card by showing him pictures of number 2 and 3, instead of pointing to the numbers he showed the teacher his 3 fingers.

There are many excellent achievers at Shichida but our aim is not to put our children under pressure to excel- we just want them to be exposed and have fun- the most important is we want them to have a balance education- good muslimah is the ultimate goal.INSYAALLAH.

Lepas habis class mama and papa pun bawak the two main2 kejap kat complex tu..by the time masuk kereta both really dah penat and terus tidur..sampai rumah pulak mama and papa put them inside and relax at the garden..wollaping laksa..penat and hungry la.

That's the story for this week.See ya in the next entry.





Friday, 31-Oct-2008 07:17 Email | Share | | Bookmark
DIDESA KASIHKU TERTUMPAH,SICHIDA CLASS & MAKAN@ AFTER RAYA

raya with momma at kampung
alangkah indah kampung mama ku..sampai dengar dj dave nyanyi ni.
cewahhh..dah dapat car key nak gi drive ni..
View all 24 photos...
DI DESA KASIHKU TERTUMPAH

Lama sangat tak update..maka banyak ler citer..walaupun raya dah sebulan dan habis pun dah syawal,mama tetap la nak letak a few gambar raya kat sini sebagai kenangan.Raya kat kampung memang indah,macam lagu DJ dave tu la' di desa kasih ku tertumpah"..hee..hee.Tia an Mia pulak really enjoy raya ni..suka dia orang macam2 activiti..tengok pelita,tengok ketupat,main bunga api,lari kat laman,main dgn kucing maklang nama "blue"..tak cukup tu mama beli 2 ekor anak ayam kat dia orang kat pasar...geram sungguh dia orang tengok jer terus cakap'eeeee..eee...".

Raya mama dan papa sungguh manis dan indah..semua orang pun happy..semua ada kat kampung pakcik and family,kak intan and hazril,kak ikin and abang din,paktih pulak balik raya pertama..papa rasa seronok tengok dua anak dara kecik first time pakai baju kurung dan balik dari masjid dah orang tunggu papa..best kan papa. Macam2 activiti kita orang buat..jenjalan kat park,jalan kat kampung, shopping2 etc.Makanan banyak betul..non stop makan..nasib baik le muat kebaya mama ni.Raya kita orang buat laksa johor,lontong, kuah lodeh dan kacang,ketupat dan rendang daging,lemang and rendang ayam pulak kita orang tempah kat sedara uwan sebelah rumah jerr. Lepas seminggu duduk kampung,lepas menggemukkan badan kita orang pun balik KL sebab on the 4th of October tu Tia and Mia dah start Sichida Class.

How's The Shichida Class.

It was great..mama and papa really happy we took the decision to enroll both..first class, they were quite shy but second, third and this week coming to the 4th class they were doing great.Tia and Mia had fun in the class, the Sensei (Teacher) Miss Yaya is really sweet and nice..she loves both Tia and Mia. The Class will start with greeting each other, checking the weather, catching the good energy and get rid of bad energy..selain nyanyi,counting,flash cards, dia orang belajar daily chores through games liking hanging clothes,shopping- the method is really good, for example, like shopping ,sensei will tell the 5 kids in the class (they are all below 18months) that today they will be helping mummy and daddy shopping, so sensei will give few fake coins to the kids and after that a basket full with plastic fruits and veges will be offered to the kids, each item they take they got to pay and if they take many in the beginning they will left with no money to buy for the second round.Shichida also teach kids to use their 6 senses, Mia favourite part is the game while Tia's is counting with giant Abacus.As parent we do not expect our children to be genius, we just want them to be exposed, have fun and grow up like any other children, we hope that we can give them proper and balance education as we do not want them to be excel in school education only but also as muslimah and hamba to ALLAH SBT.So after the first class we gave both a treat at pizza Uno, unfortunately there's no pictures in the classroom as we are not allowed to snap pictures.

MAKAN2 AFTER RAYA

Since raya sampai la after raya makan2 non stop..tak tau la bila nak berenti..tido jer berenti..open house kat mana2.. sampai satu pagi bila mama naik kat weight scale kat dalam bilik..mama menjerit panik tengok naik banyak sangat sampai 4 kilo..macam mana ni..takkan la..nak puasa berapa lama ni baru nak turun..panikkkkkkk nya..tolonggggggg..haaaaaa..haaaaaaa..nasib baik belek2 scale tu tengok2 rupanya anak2 mama dah pusing meter tu kedepan so jarum dah start dengan 4 kg..so...hmmmm.urut nafas lega ..boleh makan lagi..kihhh..kihhhh..

Mama buat la makan sikit kat rumah jemput bebudak kat department datang makan plus few friends plus mama punya favourite nieces lerr sapa lagi bebudak kuat makan tu ler ikin,nur and ayan..mama panggil dia orang datang lunch..so mama pun masak- ayam masak lemak cili padi, sambal sotong petai, daging black pepper, sup cendawan dan tahu,sambal belacan, tempoyak and ulam2 dah tu dessert pulak creamy cocktails.seronok tengok kenkawan makan hasil masakan, harap2 panjang umur tahun depan boleh buat lagi.

Kat office pulak as usual, every year ada la sambutan raya for staffs and clients, dan mesti ada pertandingan gerai tercantik,baju tercantik etc. Department mama selalunya tak pernah menang yelah susah la nak compete dengan department lain yang besar dan banyak budget macam marketing, programs, news dan station2 yang lain..legal,secretarial ni kan kecik jerr..kita pun bukan ada sponsor sebab kita bukan macam marketing. So this time bila kena suruh pilih menu untuk gerai mama pun suruh la bebudak ni pilih dessert jerr..senang nak order cup cakes jer..mama pun came up with idea nak buat tema omputih,...semua english sebab beraya di perantauan..justification mama sebab kita bukan beraya di malaysia saja, kita beraya di mana saja langit di junjung dan beraya tak semestinya ada lemang dan rendang..apa saja rezki yang ada kita makan..beraya terletak di hati.. itulah yang mama citer kat profesional judges bila dia orang datang melawat gerai..menjadi jugak..dalam berpuluh gerai yang gah..ada sponsor yang besar etc..we all dapat no 3..dapat RM1000..tahniah pada semua staff yang bertungkus lumus buat persiapan, sporting sungguh dia orang,walaupun tak der budget besar we all bawak barang semua dari rumah..sampai ada yang bawak machine jahit utk menjahit, ada yang tak tidur malam buat bunga, macam nak kenduri kawin anak dara.. tapi yang best disebaliknya ialah semangat kerja sama, melahirkan kasih sayang dan mengeratkan persahabatan..terima kasih dan syabas pada amal,mimie,roza,bie,saripah,baizurah,niza,fiza,enes,zhariif,jessica,siti sarah dan ijat..you all mebeles..tahun depan we come with a more brilliant idea so that we can be a .champion..hee..heee..

Ok lah panjang lak citer..nanti sambung lagi


Wednesday, 29-Oct-2008 09:46 Email | Share | | Bookmark
30 TAHUN BERTAPA....

my girls by beautkids
my mia
my Tia
View all 4 photos...
Haaaaa... assalamualaikum semua..lamanya kita bertapa..banyak cerita, banyak gambo,banyak jenaka..tuan puteri pucuk kelumpang pun now dah jadi tuan puteri pucuk ubi cicah budu.. ..masalah2 teknikal la tak boleh upload gambar ni..petang ni try2 sikit lepas pulak..tu pun 4 keping gambar jer..we have 400 ok..but we are glad the 4 wonderful fotos taken by the lovely auntie linda from beautkids finally ada kat fp mama ni...mama can't wait to see the cD from auntie linda.. and tengok more fotos and action.Both auntie linda and hubby are great photographers..both of you easily warmed up with them..mama rasa lega..it was a great session and mama is happy with the result.

Citer raya pulak memang banyak..nanti if situation permits mama akan upload banyak gambar lagi..lepas raya so banyak citer..open house every where. dah tu the biggest open house kat office mama ni la.This year gerai kita orang menang RM1000K tau..pinggan mangkuk and concept from mama :beraya di perantauan@London"..gumbira pi ambik cheque..alamak banyak citer lagi la..jam pulak dah pukul 6.10 pm both of you mesti dah tunggu mama kat pintu rumah..so mama kena say byebye dulu to this entry..esok sambung lagikalau ada masa.

To all the fp readers yang tinggal comments kat fp mama and jugak kak ikin..Thanks so muchhhhh rindu kiter yekk..kita sayang you all..muarrghhhhhhh


[<<  <  1  2  3  [4]  5  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net